Roses Alkmaar

Over Roses

Roses is gevestigd in een eeuwenoud pand aan het Fnidsen, in de binnenstad van Alkmaar. Vele bedrijven hebben in dit pand domicilie gehad. Voor zover we kunnen terugvinden in de diverse archieven hebben verschillende bedrijven zich hier achtereenvolgens gevestigd, waaronder Van Lieshout, als winkelier (1891), een zadelmakerij (1900), een sodafabriek (1910) en een manufacturenwinkel (1948). Verder is het een verzamelpunt geweest van tonnen en heeft er een koffiebranderij in gezeten.Onder andere de vader van de oprichter van Starbucks, had zijn koffiebranderij aan het Fnidsen. Zoals valt te lezen in het boek over de oprichter van Starbucks. Als we terugkijken in het kadaster komen we vele soorten van bewoning tegen, maar in bijna alle gevallen werd er in het pand nering gedreven.

Van wanneer het pand precies dateert is ons onduidelijk, maar er zijn beschrijvingen van het voor- en achterhuis die zouden zijn voortgekomen uit de 13de eeuw. Vermoedelijk is het voorhuis (daar waar de bar zich nu bevindt) in de 15de eeuw voor het achterhuis geplaatst, iets wat in die tijd wel vaker gebeurde. Het pand staat dan ook op de lijst van rijksmonumenten, waarbij het vooral gaat om het dakbeschot, waar geen spijker aan te pas is gekomen maar wat is geklonken door middel van houten spieën.Bovendien wordt ook de voorgevel in diverse archieven beschreven als gezichtsbepalend. Deze is in de 18de eeuw aangebracht en is uitgevoerd in de empire trant. De kolommen zijn in Korinthische stijl voorzien van cannelures en kapitelen. De puibalk is bovendien ruim voorzien van bloemranken en speren. Verder heeft het pand een prachtig snijraam boven de toegangsdeur en een driehoekig frontonbekroonde klokgevel. Dit alles tezamen maakt het een van de mooiste onderpuien van Alkmaar. In 1973 is het pand gerestaureerd onder leiding van de architect C. de Jong, waarvan onder andere het herstellen van het dakbeschot deel uitmaakte.

Dit is eveneens het jaar waarin voor het eerst een horecavergunning voor het pand werd aangevraagd. Toentertijd vestigde bistro De Gouden Dukaat zich in het pand. Naderhand kwam daar het Griekse restaurant Plaka voor in de plaats en in 1989 vestigde het Mexicaanse restaurant Rose’s Cantina zich aan het Fnidsen, wat sedert 2010 de naam ‘Roses’draagt.

De eerste jaren zat Roses alleen op nr. 107, maar in 2000 stopten de buren op nr. 109 met hun toenmalige restaurant Gerger. ‘De buurman komt maar één keer te koop’ luidt het gezegde, en na rijp beraad besloten wij tot een uitbreiding over te gaan. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en hebben wij een prachtig bedrijf aan het Fnidsen op ‘107’ , het oude Roses, waar de balken en het plafond nog de middeleeuwen ademen, en via de doorsteek op ‘109’,  een moderner pand, maar daarom niet minder warm met zijn sterrenhemel en ‘beeldhouwwerk’.  Ook de pui van nr. 109 is een beschermd stadsgezicht en is in 2000 teruggebracht in de oude stijl.

Twee prachtige panden waar wij al bijna  30 jaar een Mexicaans restaurant in voeren en waar u van harte welkom blijft. Maar dat spreekt zo goed als voor zich.